Volkswagen Passat Forum banner

1 - 12 of 12 Posts

·
Registered
Joined
·
9 Posts
Discussion Starter #1
Hello everyone, I am mehdi from Algeria ....
I have a passat 2005 v6 box auto zf 5hp19
I have a gearbox problem for 2 months the 1st gear works well the 2nd also after directly 4th direct from neutral the vcds shows 2 default code p0703 and p0716 brake switch hs and 716 inductive input sensor can be hs
note: before that I changed my 5hp19 fau 4motion box by another hall effect deq ... so I removed the hall effect input sensor by the inductive input sensor and also changed the (sun gear Shell) so that the d sensor 'input can read the rpm in my opinion .... so i have a new gearbox i just changed the input speed sensor and the (sun gear Shell) .... your help please
 

·
Registered
Joined
·
9,378 Posts
I don't fully understand what you are trying to do, but the TCM needs to match the transmission.
 

·
Registered
Joined
·
9 Posts
Discussion Starter #3
no, I changed my 5hp19 (fau) 4motion auto gearbox with another 5hp19 deq ...
normally it is not the same program
note: I still have my original mecatronic
 

·
Registered
Joined
·
27,231 Posts
The simple part, have you tested the brake light switch (P0703)? I am not a trans specialist by any means, but this might help someone figure it out.

What year is the DEQ trans from? I don't have either of those listed in my Bentley, but it's an older version.

If you changed the turbine speed sensor input from a hall effect to an inductive type and it's not working. What did the original FAU trans use?
Do they use the same signal post-sensor?
Are you sure the sensor is working?
 

·
Registered
Joined
·
9 Posts
Discussion Starter #6 (Edited)
the brake switch is defective.
he is sure he is old.
the trans FAU uses this type of sensor but at this place
100337
in the mechatronics and the DEQ trans uses it in another place
100339
...but in the two mechatronics there is the place of the two sensors if one day we want to changethe original FAU trans does not use the same signal post sensor.but I put the speed sensor of the trans fau in the trans deq in the same place as the trans fau ...note: the sun gear Shell
100340
in the trans fau is magnet but in the trans deq use aluminum .... this is why it does not read anything
 

Attachments

·
Registered
Joined
·
9 Posts
Discussion Starter #8
I think you would do better, if you leave the transmission as original and use the right TCU for that transmission.
My original gearbox is faulty i have a gearbox 5hp19 DEQ i took from the original the tcu and the input speed sonsor and the sun gear shell...
 

·
Registered
Joined
·
27,231 Posts
You are far beyond any work I have done with a trans, but I do understand now what you are trying to do. Since you swapped the sensor, does the harness even support the signal? You may need the correct harness as well as the TCU.
 
  • Like
Reactions: Mehdi and Tomvw

·
Registered
Joined
·
9 Posts
Discussion Starter #12
Now i solved the Default of the break...
I have just one Default g182 (implausible signal)
In the vcds engine motor work
Output speed sensor work x/rpm
Input speed sensor 0/rpm the gear 1 after 2 after 4
 
1 - 12 of 12 Posts
Top