Volkswagen Passat Forum banner
1 - 9 of 9 Posts

· Registered
Joined
·
52 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Hi everyone.

I have experienced the same kind of behaviour twice in the last 2 weeks:

Driving the car quite normally, even very normally with no high revs etc, the car suddenly when cornering (and stepping on gas again) stalls, gives EPC error and shuts off. When I restart the engine, everything works ok.

My car is a 2000 DBW, 1.8T with tiptronic and APR chip. Please comment if you have experienced something similar. I can see the MAF sensor may be going bad, but the other 2 errors? LOAD? whaaat? There is no way there is ever enough torgue :)


Took the VAG tool today to see what is wrong and here it is:

VAG-COM Version: Release 311.2-N


Chassis Type: 3B - VW Passat B5
Scan: 01,02,03,08,15,16,17,19,35,36,37,46,55,56,58


!!!PS - this is the ECU!!!

Address 01 -------------------------------------------------------
Controller: 4B0 906 018 AR
Component: 1.8L R4/5VT 0006
Coding: 04051
Shop #: WSC 00028
2 Faults Found:
16486 - Mass Air Flow Sensor (G70): Signal too Low
P0102 - 35-10 - - - Intermittent
17743 - Engine Torque Monitor 2: Control Limit Exceeded
P1335 - 35-10 - - - Intermittent
Readiness: 0000 0000



!!!PS - this is the tiptronic controller!!!
Address 02 -------------------------------------------------------
Controller: 8D0 927 156 AL
Component: AG5 01V 1.8l5VT RdW 2526
Coding: 00013
Shop #: WSC 00000
1 Fault Found:
18265 - Load Signal: Error Message from ECU
P1857 - 35-10 - - - Intermittent
 

· Registered
Joined
·
36 Posts
I got this problem with my ABT chip while running on cruise control. Didn't show up in the car of the guy who bought it from me. I believe ABT chips are made by APR.

Same error codes as yours
 

· PassatWorld Elder
Joined
·
27,961 Posts
Bad solder on the chip (or socket) and/or bad MAF are likely. Double check the wiring,be sure all of the connections are properly seated.
 

· Registered
Joined
·
52 Posts
Discussion Starter · #9 ·
I guess the EPC error codes were designed by VW for that special thrill :p

Anyway, it has not happened anymore yet, but I guess it is the MAF going bad so I am quickly switching to a non-oiled APEXI cone airfilter to not damage the MAF more. Maybe if it keeps occuring I will change the MAF.

vista_cruiser said:
.... Scared the hell out of me.
 
1 - 9 of 9 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top