Volkswagen Passat Forum banner
1 - 4 of 4 Posts

·
Registered
Joined
·
583 Posts
Discussion Starter · #1 ·
I've got a weird one to diagnose...
2001 1.8T AUG 5-spd. 101k miles
Car idles fine during starting, driving, except if I am driving above 45 mph (or maybe 40) and I depress the clutch (foot off gas) the engine stalls. No CEL, no codes, you barely even notice because the engine is so quiet! If I'm still moving I just release the clutch (still in gear) and car starts right back up like nothing happened. Below 45 mph the car idles just fine. And at all speeds it drives fine, nothing out of ordinary.

I did notice a little bit of hunting during a cold start this AM (1500-2000 rpm) but I didn't have time to mess around, so I just drove it.

?? Something to do with idle air control? Vehicle speed sensor? Coolant temp sensor? I don't want to just start changing parts at random...I can take it to a dealer if I want that!!

I have VAG-COM and bentley manual.

Thanks in advance.
 

·
Registered
Joined
·
753 Posts
Maybe do a TB adjustment by disconnecting the battery for a few minutes and then just turn the key to on without starting for a few minutes after you reconnect it.
 

·
RETIRED Super Stealth Moderator
Joined
·
27,883 Posts
have you pulled any codes off the car with the VAG-COM? I'm guessing something is wrong with either the MAF or the throttle body. do the throttle body adjustment first - I dunno if you can do as TWhite suggests, since yours is most likely drive-by-wire, so you may have to use the vag-com to do so.
 

·
Registered
Joined
·
583 Posts
Discussion Starter · #4 ·
The check engine light (CEL) hasn't come on during any of those instances, but I haven't checked to see if there are any fault codes that have been logged don't trigger the CEL. Will scan with VAG-COM tonight
 
1 - 4 of 4 Posts
Top