Steering wheel controls
NEWS
 
+ Reply to Thread
Results 1 to 10 of 10
  1. #1
    Neutral
    Join Date
    May 2011
    Location
    ct
    Posts
    65

    Steering wheel controls

    I have a 01 glx passat V6 which has steering wheel controls for the radio cruise . None of these work including the horn. I had the dealer look at it . Could not figure it out. But one day everything worked for about a week . Then dead again. Is there a common ground for all of these. HELP need aleast a horn.

  2. Remove Advertisements
    VW Passat Forum
    Advertisements
     

  3. #2
    3rd Gear
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Astoria, NY
    Age
    34
    Posts
    1,238
    those all run to a multifunction relay behind the dash. remove the knee panel and you'll see a series of relays. i think it should be numbered either 451 or 452, but it usually says "multifunktion" on it as well. if none of the controls or the horn are working, then i'm guessing that the relay has gone bad.

    in the meantime, if you want to get at least your horn back, pull the relay and try running a jumper wire between the contacts shown in step #4 here:

    Installing R32 3 spoke steering wheel (multifunction swap)

    if your horn works again after running the jumper, then i'd definitely give replacing the relay with a new one a shot to see if your MF controls return as well. should be a fairly easy and cheap fix (i think the relay shouldn't be more than $50, search ebay for "vw 451 relay").

  4. #3
    1st Gear
    Join Date
    Jan 2012
    Location
    Plainville, CT
    Posts
    189
    I think someone else here had a problem similar to this one, where the steering wheel controls/horn would only work intermittently. IIRC it was found to be the clock spring had bent and wasn't always making contact, they diagnosed it by holding down the horn and turning the wheel lock to lock. I'll try and find the thread for you..

  5. #4
    1st Gear
    Join Date
    Jan 2012
    Location
    Plainville, CT
    Posts
    189

  6. #5
    3rd Gear
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Astoria, NY
    Age
    34
    Posts
    1,238
    Quote Originally Posted by mikerockss View Post
    I think someone else here had a problem similar to this one, where the steering wheel controls/horn would only work intermittently. IIRC it was found to be the clock spring had bent and wasn't always making contact, they diagnosed it by holding down the horn and turning the wheel lock to lock. I'll try and find the thread for you..
    ^good info. if doing a test with the jumper wire for the horn doesn't get your horn back, it may be pointing you towards the clock spring being bad.

  7. #6
    Neutral
    Join Date
    May 2011
    Location
    ct
    Posts
    65
    Will try it this weekend . Thanks

  8. #7
    Neutral
    Join Date
    May 2011
    Location
    ct
    Posts
    65
    Thanks tried to jump 18 & 8 no go . I have a 452 maybe differant. Anyway plug it in upside down i think and every thing worked. Because it did work once before I,am wondering if it could be a loose wire or a intermittent relay. Does this make any sense.

  9. #8
    3rd Gear
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Astoria, NY
    Age
    34
    Posts
    1,238
    i have the 452 relay and the jumper wire worked for me when i swapped out the multifunction for a 3-spoke gti wheel. are things still working now or did they go out again? if things continue working, then i'm leaning towards the relay being loose or seated poorly previously. if things stop working again, then i'd lean towards the relay being bad.

    btw, if it's like mine, when installed, the "452" is supposed to be upside down. if it wasn't before, then most likely it was incorrectly installed at some point. although, i don't think it should be possible to install it right-side up unless you're able to jam some of the contacts into the incorrect slots. if a mechanic had done this previously, then i wouldn't go back to them. i'd suspect they were either incompetent at the least, or at worst shady and hoping to score some repeat business by causing an issue and claiming some expensive repair was needed when all they had to really do was correctly install the relay.

  10. #9
    Neutral
    Join Date
    May 2011
    Location
    ct
    Posts
    65
    Cool still working . hope it was a poor connection . I do think the 452 was right side up when i took it out . Maybe wrong. Will keep my fingers crossed.

  11. #10
    Neutral
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Maine
    Posts
    20
    Are the 451 and 452 relays the same? I have an 03 GLS with the same problem as the OP but I have the 451 relay.. is there any other way to figure out if the relay is bad besides a jumper wire? I don't know where to start.

  12. Remove Advertisements
    VW Passat Forum
    Advertisements
     

Quick Reply Quick Reply

Register Now

Please enter the name by which you would like to log-in and be known on this site.
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.

Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Please enter a valid email address for yourself.

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.


Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
Powered by vBadvanced CMPS v4.1.2