Car Jerks When Accelerating at HWY speeds
NEWS
 

+ Reply to Thread
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 30 of 48
  1. #1
    Neutral
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Ashland, KY
    Posts
    23

    Car Jerks When Accelerating at HWY speeds

    I have a 2007 Passat 2.0T with 84,xxx miles on it. When I am on the highway, maintaining constant speed (60+ MPH), and accelerate to pass, my car jerks. It isn't while downshifting, so I would speculate that it has nothing to do with the transmission. I took it to my dealership and they told me that they couldn't do anything to it until it tripped the CEL. When I am driving at City speeds this rarely ever happens no matter how fast I accelerate (although it has happend). It is almost like it isn't getting gas or like it's gasping for air. Once I steady the speed or slow down it goes away. It is not constant. Please help... any ideas?

  2. Remove Advertisements
    VW Passat Forum
    Advertisements
     

  3. #2
    Neutral
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Charlotte, NC
    Posts
    7
    VW Dealer can't do anything with it? Sounds about right to me . Flash a wad of cash I bet the would do Somthing then. Is'nt that what make the world go round$ and round$

  4. #3
    1st Gear
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Liverpool, NY
    Age
    28
    Posts
    366
    Hmm.....have them check the dv. Also, how clean is the air filter?

  5. #4
    4th Gear
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Richmond, VA
    Posts
    3,940
    1st, don't double post.... ever.

    2nd, I agree with the DV issue. If you have the original one, it is about time to die on you. You don't need the stealership to install it for you. It is a easy job. Two hoses, two clamps, 1 DV, 1 hour of work, done.

  6. #5
    Neutral
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Ashland, KY
    Posts
    23
    Sorry about the double post, I am new to this and wasn't sure which forum to post in... lesson learned. DV as in Diverter Valve? If so where would be the best place to purchase?

  7. #6
    1st Gear
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Albany, NY
    Posts
    224
    Quote Originally Posted by Jhughes0056 View Post
    I have a 2007 Passat 2.0T with 84,xxx miles on it. When I am on the highway, maintaining constant speed (60+ MPH), and accelerate to pass, my car jerks. It isn't while downshifting, so I would speculate that it has nothing to do with the transmission. I took it to my dealership and they told me that they couldn't do anything to it until it tripped the CEL. When I am driving at City speeds this rarely ever happens no matter how fast I accelerate (although it has happend). It is almost like it isn't getting gas or like it's gasping for air. Once I steady the speed or slow down it goes away. It is not constant. Please help... any ideas?
    I have sort of a similar issue w/my 2007 2.0t as well. The difference between ur symptom and mine is that I don't get it when I pass on the highway, mine happens just when i'm getting off the hwy (just when I'm back on city road just as I exit the hwy). I experience this almost everyday and I have 55K miles on mine. Kind of scary but I sure pray it isn't anything bad.

  8. #7
    Neutral
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Malaysia
    Posts
    37
    Experienced pretty much the same thing.
    Diagnosed showed one of the ignition coil reading was low.
    Changed it and everything went back to normal.

  9. #8
    Neutral
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Sgp
    Posts
    42
    Quote Originally Posted by xirsteon View Post
    I have sort of a similar issue w/my 2007 2.0t as well. The difference between ur symptom and mine is that I don't get it when I pass on the highway, mine happens just when i'm getting off the hwy (just when I'm back on city road just as I exit the hwy). I experience this almost everyday and I have 55K miles on mine. Kind of scary but I sure pray it isn't anything bad.
    Is it like a bad downshift of the gear? I have the same problem when I slow down to exit from highway, transmission can sometimes jerk quite bad on downshift. Changed the transmission oil and it is much better now; though it still happens occasionally. Mine is 6 speed non-DSG GB.

  10. #9
    1st Gear
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Columbus Ohio
    Posts
    331
    Quote Originally Posted by skylineteh View Post
    Experienced pretty much the same thing.
    Diagnosed showed one of the ignition coil reading was low.
    Changed it and everything went back to normal.
    I had this same issue and it was a coil pack. I'd get a CEL but then the light would go out. It was still under warranty so the dealership fixed it.

    Quote Originally Posted by fastcar69 View Post
    Is it like a bad downshift of the gear? I have the same problem when I slow down to exit from highway, transmission can sometimes jerk quite bad on downshift. Changed the transmission oil and it is much better now; though it still happens occasionally. Mine is 6 speed non-DSG GB.
    This sounds like the transmission down shifting hard. I thought I had received something from VW about this issue and that they were extending the warranty on it. I experience hard down shifts into 2nd and 3rd but haven't dealt with it yet. I need to though because I don't want it to become an issue and I just turned 61000 miles.

  11. #10
    Neutral
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Ashland, KY
    Posts
    23
    I have not had a CEL as of yet, this is why Dealership wouldn't touch it. I am going to change the air filter today adn see if that helps. Any other advice or suggestions are welcome.

  12. #11
    Neutral
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Ashland, KY
    Posts
    23
    I changed the air filter and put fuel injector cleaner in it and it still jerks. So much for quick fixes, any other suggestions?

  13. #12
    1st Gear
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Columbus Ohio
    Posts
    331
    Quote Originally Posted by Jhughes0056 View Post
    I changed the air filter and put fuel injector cleaner in it and it still jerks. So much for quick fixes, any other suggestions?
    I'd put money on that it's a coil going bad. I'd see if someone has VAG-COM near you to run a scan, it could be recording in the computer that the coil is having issues but not throwing a CEL.

  14. #13
    2nd Gear
    Join Date
    May 2010
    Location
    Albany, NY
    Age
    24
    Posts
    754
    Quote Originally Posted by canosgmk View Post
    1st, don't double post.... ever.

    2nd, I agree with the DV issue. If you have the original one, it is about time to die on you. You don't need the stealership to install it for you. It is a easy job. Two hoses, two clamps, 1 DV, 1 hour of work, done.
    Idk if the dv would be ur problem. But for the 2.0t this isn't correct. The dv for the 2.0t is located on the turbo housing and held on with 3 5mm hex bolts somthing you can change yourself pretty easily.

    When this happens does your CEL flash at all? It may not stay on but it will flash.

    Did you have the coil pack recall done tht was issued about a year ago?




    Sent from my EVO

  15. #14
    Neutral
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Ashland, KY
    Posts
    23
    I'm not sure if that recall has been done, I have only had the car about a year. I wasn't aware of such recall. A few people have mentioned the coil packs and a few the DV. I will check in to the recall. The CEL came on once and then went off and I haven't seen it since, that has been about a month and a half ago. I had it hooked up to a diagnostic and it hadn't registered. Is there a DIY for the DV by any chance?

  16. #15
    Neutral
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Ashland, KY
    Posts
    23
    How hard are coil packs to change?

  17. #16
    Neutral
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Sgp
    Posts
    42
    Quote Originally Posted by Jhughes0056 View Post
    How hard are coil packs to change?
    Pretty easy, almost plug and play

  18. #17
    Neutral
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Bucks County. PA
    Posts
    10
    Quote Originally Posted by Jhughes0056 View Post
    I have a 2007 Passat 2.0T with 84,xxx miles on it. When I am on the highway, maintaining constant speed (60+ MPH), and accelerate to pass, my car jerks. It isn't while downshifting, so I would speculate that it has nothing to do with the transmission. I took it to my dealership and they told me that they couldn't do anything to it until it tripped the CEL. When I am driving at City speeds this rarely ever happens no matter how fast I accelerate (although it has happend). It is almost like it isn't getting gas or like it's gasping for air. Once I steady the speed or slow down it goes away. It is not constant. Please help... any ideas?
    I had pretty much the same symptoms after I got my APR Stage 1 tune. Turned out to be one of the coil packs. I changed the plugs and the one coil pack and all was fine again. You state 84K miles and owned the car just one year. Do you know history of plugs and coil packs....when they were changed....ever changed? If never changed, that would be my first move.

  19. #18
    Neutral
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Ashland, KY
    Posts
    23
    I just had the plugs changed about 2 or 3 months ago but I don't know about the coil packs, should I get OEM or upgrade? If I should go with an upgrade what would be a good brand?

  20. #19
    1st Gear
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Liverpool, NY
    Age
    28
    Posts
    366
    Just get the newest revision coil packs. You can get them from dealership or from site such as ECS Tuning.

  21. #20
    1st Gear
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Albany, NY
    Posts
    224
    Quote Originally Posted by fastcar69 View Post
    Is it like a bad downshift of the gear? I have the same problem when I slow down to exit from highway, transmission can sometimes jerk quite bad on downshift. Changed the transmission oil and it is much better now; though it still happens occasionally. Mine is 6 speed non-DSG GB.

    What you described is I think it is. It's a hard downshift but the gear remains the same. My coils were checked and the stealership told me I didn't need them changed. I don't get any quick/solid CEL either. So I just keep praying while driving.

  22. #21
    Neutral
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Ashland, KY
    Posts
    23
    I haven't changed the coils yet, I will keep everyone posted. I just haven't had the time to change them yet.

  23. #22
    1st Gear
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Albany, NY
    Posts
    224
    Anyone has an update on this? My car (4 yrs and 3 mos old 2007 B6 (auto) ) continues to do this more now. I mean everyday. It happens as described in my 2 posts previously. Driving on the hwy speeds 65mph and up is fine. Most (95%) of my daily driving is done on the hwy. The moment I start slowing down to say 55/45 speed range (to get off the hwy), then I can feel the engine kicking into some kind of gear or kicking into some kind of mode. I kind of have to press the gas a bit to regain the bit of pwr loss when the car does this commotion thing. No dash CEL or any noise in the engine compartment but it's starting to worry me quite a bit considering the recalls, and extended warranties. I drive everyday to/fro work and I keep thinking hmm..may be this is a warning for me to ditch the car now before the problem shows its true identity.

    On a side note, i'm considering the CC, A4 and Nissan Maxima but the thought of having to start all over again a car payment is what makes this so painful.

  24. #23
    Neutral
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Toronto,Canada
    Age
    27
    Posts
    148
    as far as I know VW extended the warranty for valve body for 6spd auto DSG trannies so if it's a tranny most likely you can get it done under warranty which goes to 160 000 kms

  25. #24
    2nd Gear
    Join Date
    May 2010
    Location
    Albany, NY
    Age
    24
    Posts
    754
    Quote Originally Posted by GhosT-86 View Post
    as far as I know VW extended the warranty for valve body for 6spd auto DSG trannies so if it's a tranny most likely you can get it done under warranty which goes to 160 000 kms
    DSG Passats only came in 2010 B6 in the US at least so anyone 2006-2009 with auto has the slush box auto tranny (so not covered under the DSG warranty)

  26. #25
    Neutral
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Malaysia
    Posts
    37
    The Evap valve might be the cause of some jerk.
    Experienced some minor jerk recently,changed the valve.
    Went back ok now.

  27. #26
    1st Gear
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Naples, FL
    Posts
    400
    This a wild and seemingly impossible solution. On the B6 Passat the brake and the accelerator peddles are too close together. Many times when I stepped down with my triple E's on the accelerator I would accidently brushed the brake peddle. That's all it takes to return the engine to idle. There is an unintended acceleration circuit that automatically returns the engine to idle when the brake peddle is hit. It feels like a stall. If you step down again on the accelerator the circuit returns to normal accelerator function, provided you don't accidently brush the brake peddle again. That is why VW frowns on left foot breaking.

  28. #27
    Neutral
    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Murfreesboro, TN
    Posts
    12
    as far as this post goes I would go ahead and say it will be your Coil pack...like 90%


    BUTTTTT On the 2.0T there has been a warranty extension on the High Pressure Fuel Pumps and the Intake Camshaft....(the other 10%)


    if you change the Coil and filters and it is still doing this (and you are sure its not during shifting) I would have VW look at these things..

    but def find someone with Vag-Com in your area

    *Edit*
    I don't know what the drive is from Ashland to Fort Campbell but if you can get there I can Vag ya

  29. #28
    1st Gear
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Albany, NY
    Posts
    224
    This continues to happen and i'm starting to think to have it checked out..I'm just a bit worried they might not find anything and I may end up paying the stealership a diag fee when i'm absolutely sure something is going down ..in the engine..

  30. #29
    Neutral
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Ashland, KY
    Posts
    23
    Sorry about not writing back to update, so far I have cleaned the fuel injectors and replaced the air filter (cheapest possibilities). I am ordering coil packs and will keep everyone updated. There was a sensor that was broke, I'm not sure what it is, I reattached it with tape, it could be that not being attached properly or maybe it went bad. It is the sensor under the right top corner of the dust shield. Does anyone know if this could be it?

  31. #30
    Neutral
    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Murfreesboro, TN
    Posts
    12
    ^^Pic?

  32. Remove Advertisements
    VW Passat Forum
    Advertisements
     

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
Powered by vBadvanced CMPS v4.1.2