Hard starts with warm engine (1.8T)
NEWS
 

+ Reply to Thread
Results 1 to 2 of 2
  1. #1
    1st Gear
    Join Date
    May 2006
    Location
    Boston area
    Posts
    223

    Hard starts with warm engine (1.8T)

    Recently my '03 1.8T has been experiencing hard starts but only after the engine has reached operating temp. When its cold it starts fine, but when warm it cranks over and doesn't seem to want to start for a second or two but eventually fires up. I see a bad cooling temp sender can cause this, but I don't have any problems with the temp gauge on the dash (reading is fine, no erractic movement) so must be something else?

  2. Remove Advertisements
    VW Passat Forum
    Advertisements
     

  3. #2
    Motel Room Moderator VAGguy's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Abingdon, MD
    Age
    37
    Posts
    20,243
    The sensor is two parts. One part sends signal to the ECU, the other part sends it to the dash. It is very common for only only part of it to fail. Get it scanned. Another issue may be the RPM sensor, but that tends to be more erratic.

  4. Remove Advertisements
    VW Passat Forum
    Advertisements
     

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
Powered by vBadvanced CMPS v4.1.2